HTTP/:;Irinamateias.ro

29.11.2010

Sezonul friguros si tusea

A venit sezonul umed si friguros, si, o data cu el, tusea

Alimentatia recomandata cand suferiti de tuse:

  • Un aport suficient de vitamine este vital pentru a va pastra forma fizica si starea de sanatate. Vitamina C, de exemplu, este fundamentala in evitarea crizelor de tuse sau in caz de raceala.
  • Atat vitamina C, cat si zincul, produc substante ce lupta activ impotriva infectiei. Doza zilnica recomandata de vitamina C este de 90 mg/ zi pentru barbati si 75 mg/ zi pentru femei. Copiii care sufera de tuse ar trebui sa primeasca intre 15-75 mg/ zi, in functie de varsta. Alimentele bogate in vitamina C sunt: citricele, afinele, macesele, kiwi, capsunile, broccoli, varza, spanacul, cartofii sau rosiile. Aportul de mancaruri bogate in zinc, precum ouale, lintea, castanele si orezul, ajuta vitamina C sa lupte cu infectiile.
  • Vitamina B6 poate fi gasita in orezul brun si in legumele verzi, iar vitamina A este gasita in morcovi, piersici, broccoli si oua. Ambele cresc capacitatea celulelor albe ale sangelui de a ataca agentii patogeni.

Ceaiuri indicate pentru episoadele de tuse:

  • Se recomanda a nu se apela imediat la produsele antitusive din farmacii, ci mai intai la produsele naturiste pentru a trata tusea. Tusea uscata, seaca poate fi tratata cu ajutorul ceaiului din flori de tei. Cele mai bune sunt infuziile din frunze de patlagina, plamadica, muguri de pin, coada-soricelului.
  • De asemenea, se pot face inhalatii cu musetel, levantica, cimbru, cimbrisor, izma, rozmarin, frunze si ramuri tinere de pin. Se amesteca in parti egale si se pun doua linguri din orice planta la 1 litru de apa clocotita. Apoi, se tine capul acoperit cu un prosop deasupra vasului timp de 20 de minute.
Dropsurile de tuse pot fi de mare ajutor pentru a calma iritatia gatului, insa de cele mai multe ori exista riscul ca acestea sa nu aiba vreun efect pozitiv in tratarea tusei. Tabletele cu salvie sau gargara cu apa cu sare ajuta la relaxarea unui gat iritat.
De asemenea, inainte la a apela la produsele din farmacii, incercati sa administrati sirop de patlagina, sirop de catina, sirop de extract de iedera, cu extract de pin, sau sirop ce contine carbocisteina, pentru a pune stop episoadelor neplacute de tuse.
Tot articolul, aici

Niciun comentariu: