HTTP/:;Irinamateias.ro

06.11.2010

Doctrina despre Dumnezeu Tatal

Din cele zece doctrine ale crestinismului, astazi,cea din titlu.
Material primit pe mail.

Dumnezeu este:

I. PLANIFICATOR SI CREATOR
a) pentru lume in general
i. Gen:1:1; “La inceput D-zeu a creat cerurile si pamintul;”
b) pentru cei credinciosi
i. Efeseni 1:4; “El ne-a ales inainte de intemeierea lumii ca sa fim sfinti si fara prihana inaintea Lui...”
ii. Ioan 1:12; “Dar tuturor celor ce au crezut le-a dat dreptul sa se faca copii ai Lui D-zeu nascuti nu din singe, nici din voi firi lor, nici din voia vreunui om ci din D-zeu.”

II. PASTRATOR (PAZITOR).
D-zeu nu a creat lumea si pe cei ce locuiesc in ea si apoi si apoi a lasat-o sa functioneze dupa legile ei fara participarea directa a Sa. Lumea creata de D-zeu este in continuare dependenta de el. El continua sa tina Universul impreuna prin Cuvintul puterii Lui. (Evr. 1:3;)
Acesta invatatura este necesara pentru a raspunde Deismului care invata ca dupa ce D-zeu a creat lumea, a abandonat-o si ea functioneaza ca un ceas independent fata de creatorul ei, dupa legile prezente naturale.
Ea este necesara pentru a combate si cealalta extrema si anume a Panteismului care afirma ca D-zeu este in insasi materia universului si in legile care o guverneaza.
Acesta doctrina biblica afirma ca D-zeu dupa ce a creat universul separat de El continua sa fie implicat in toate lucrurile create de El pentru a le pastra in existente si a le pastra cu toate proprietatile initial create.

III. SUSTINATOR
D-zeu coopereaza cu fiintele create in fiecare actiune, dirijidu-le proprietatile si cauzindu-le sa actioneze asa cum ele o fac.
a) pentru lume in general
i. pentru animale. Ps. 104:27-30; “Toate aceste vietuitoare Te asteapta ca sa le dai hrana la vreme. Le-o dai tu ele o primesc; Iti deschizi tu mina, ele se satura de bunatatile Tale. Iti ascunzi Tu Fata, ele tremura; le iei Tu suflarea: ele mor is se intorc in tarina lor. Iti trimiti tu suflarea: ele sint zidite, si inoiesti astfel fata pamintului.”
ii. pentru indivizi si natiuni. Fap. 17:26; El a facut ca toti oameneii, iesiti dintr-unul singru sa locuiasca pe toata fata pamintului; le-a asezat anumite vremi si a pus anumite hotare locuintei lor...
b) pentru cei credinciosi
i. Mat. 6:31-32; “Nu va ingrijorati dar zicind: “Ce vom minca?” sau “Ce vom bea?” sau “Cu ce ne vom imbraca”? Fiindca toate aceste lucruri neamurile le cauta. Tatal vostru cel ceresc stie ca aveti trebuinta de ele. Cautati mai intii Imparatia lui D-zeu si neprihanirea lui si toate acestea lucruri vi se vor da pe deasupra.”

IV. DISCIPLINATOR
Dumnezeu isi rezerva dreptul de a aduce la judecata si de a pedepsi orice neascultare de lege lui.
a) pentru lume in general Rom 2: 2-16;
D-zeu va judeca si va rasplatii pe fiecare dupa faptele lui.
b) pentru credinciosi
D-zeu este cel ce corecteaza si pedepseste pe cei ce sint ai lui, dupa cum corecteaza un tata pe fiul lui. Ev. 12:6; “Caci Domnul pedepseste pe cine-l iubeste si bate cu nuia pe orice fiu pe care-l primeste.”

Niciun comentariu: