HTTP/:;Irinamateias.ro

11.09.2010

Incendiile, rol benefic?

De multe ori, m-am intrebat ce-ar fi Pamantul fara apa si foc. Suntem tentati sa atribuim, in general, celor doua elemente functii malefice, prin prisma inundatiilor si a incendiilor.
Totusi, incendiul are si rol benefic. Cand mai dadeam foc la gunoaie, in zona verde a blocului, ulterior, vegetatia crestea si mai mult si mai frumos.
Iata ce-am gasit despre temutele incendii:
"Milioane de hectare de padure sunt afectate anual de incendii. Dar nu toate incendiile sunt la fel si nu intotdeauna oamenii aleg sa lupte cu ele prin toate mijloacele. Uneori, natura trebuie lasata sa-si faca treaba.
Incendiile naturale au si ele un rost in viata biosferei: unele plante nu se pot inmulti decat expuse la incercarea focului.

Uneori, focul aprins in paduri in mod accidental, de catre fulgere, are un rol mai degraba benefic si preventiv, asa cum este explicat in materialul video: un foc mic previne unul mare si devastator.

Evident, incediile naturale mari, care se intind pe arii vaste de padure, trebuie "domesticite" cat mai repede; impotriva lor sunt trimie sa lupte trupe de pompieri de elita, special antrenati.

La polul opus fata de incendiile naturale, se afla arderea intentionata a padurilor, asa cum se intampla in regiunile tropicale, unde oamenii incearca sa obtina teren arabil dand foc copacilor. Impotriva acestor practici trebuie luptat cu toate armele, caci aceste incendii, departe de a avea vreun rol binefacator in dinamica ecosistemelor, sunt adevarate catastrofe pentru planeta: distrug habitatul a nenumarate specii de animale, polueaza la scara globala atmosfera terestra, favorizeaza eroziunea si lasa in urma un pamant care, epuizat dupa numai doi-trei ani de cultura, nu se mai poate regenera curand".

Un comentariu:

elena marin-alexe spunea...

Interesanta postarea ta!Seara binecuvantata draga Disa!