HTTP/:;Irinamateias.ro

12.08.2010

Cum scapati de molii

De o buna bucata de vreme, am molii in cămară.
Dupa cate stiu, exista o diferenta intre moliile de faina, orez, gris, si cele de haine. Sau nu?
Mi-am facut obiceiul sa "culeg" larvele de molie de pe pereti si tavan, cu ajutorul maturii, ori de cate ori intru in cămară. Sunt prolifice, deoarece in momentul cand cred c-am scapat, gasesc din nou viermisori de molie.

Iata ce-am gasit despre metode batranesti de-a scapa de ele.

"• Moliile pot fi alungate daca veti pune in dulap, pe rafturi, cite o bucata de cauciuc (de la o anvelopa sau un furtun). Aceasta nu trebuie asezata insa printre haine, pentru ca ele sa nu capete un miros urit, ci pe marginile fiecarui raft din dulap. Cuisoarele vor da rezultate asemanatoare, daca sint presarate printre haine si lasate trei sau patru luni.
• Moliile nu suporta mirosul cojii de portocala. Asezati citeva coji uscate in buzunarele blanurilor, intre paturile sau plapumele puse la pastrat sau peste imbracamintea din lina. Lasati-le maxim o saptamina si apoi schimbati-le. Puteti aseza in dulap chiar o portocala. Pentru ca aceasta sa nu se strice, intepati-o cu cuisoare.
• Frunzele de muscata presarate in dulapuri, peste imbracamintea de lina sau asezate in buzunarele hainelor de blana, au rolul de a alunga moliile si a impiedica totodata inmultirea lor. Nu scapati din vedere ca trebuie sa presarati frunze verzi, pe care sa le schimbati, cind au inceput sa se usuce.
• Uleiul de cedru da de asemenea rezultate foarte bune in lupta cu moliile. Ungeti usile dulapurilor cu ulei de cedru, o data pe saptamina. Hainele vor mirosi frumos, iar moliile vor disparea in citeva zile. Totodata, asezati in apropierea dulapului, intr-un loc ferit, vase cu apa, deoarece moliile sint atrase de lichid si ametite de uleiul de cedru vor cadea usor in el."
Sursa, molii

4 comentarii:

kis spunea...

D-l Isus nea spus clar ca daca adunam comori aici pe pamant le mananca moliile si le fura hotii.
Daca vrem sa scapam de molii sa deschidem dulapurile si camarile si sa facem pachete pentru cei care sant in nevoi!

disa spunea...

@kis, si cine le duce? unde?
am mai facut astfel de operatii si a trebuit sa chem pe cineva de la Biserica sa le ia.
Oamenii sunt satui de lucruri. Toti vor bani...

kis spunea...

pai e simplu daca se vrea:
conducerea bisericii din care faci parte sa ia legatura cu biserici din zonele sinistrate si sa afle nevoile de acolo.
cu cat organizarea este mai buna tot asa de repede vor ajunge in posesia donatiilor cei ce au nevoie.

disa spunea...

de unde mijloce de transport? Am vazut la TV. ca oameni s-au saturat de "zdrente"! Toti vor banii, ca sa-si cumpere lucruri noi. O zi buna, sa ai, kis!