HTTP/:;Irinamateias.ro

14.06.2010

Jegmaneala!!!

Unei cunostinte de-ale mele i-a murit, de curand, sotul. In spital. Sarmana femeie a fost jegmanita din toate partile. Ca sa-l scoata de la morga, a platit 400 roni. Pentru saparea gropii, 1200 roni, suma in care i s-a spus ca este inclus totul, ca, la sfarsit, sa aiba surpriza ca i s-a mai cerut 200 pentru transportul cosciugului la groapa, cate 5 roni, pentru fiecare coroana.
Jaful nu s-a oprit aici. Preotul a cerut 300 roni, si-a mai adus cu el trei cantori, care au mai costat cate 100 roni, fiecare. A mai platit la casa mortuara, la prosoape si colaci, alti 800, etc.
Este o afacere pentru cei care profita de sarmanul om, si o mare nenorocire pentru cel  in cauza.
Amarata de femeie avea si ea ceva bani pusi deoparte, pentru amandoi, cand colo, s-au dus banii pentru sotul ei...
Eu stiu ca la unele culte religioase nu se cere niciun leu pentru slujba de inmormantare, ci se foloseste momentul pentru vestirea Evangheliei, si, cred, ca asa e corect. Nu se merge nici la masa pe care o ofera rudele celui decedat.
Vine vremea de vor fi lasati mortii neingropati, "propta la gard", cum spunea bunica mea, care, atunci cand i se spunea sa stranga si ea un ban pentru inmormantare, spunea ca pe ea n-o intereseaza astfel de lucruri, si putem s-o punem propta la gard, ca tot nu mai stie nimic, dupa ce va muri.

Niciun comentariu: