16.11.2008

Andre Rieu-bucuria de-a trai

M-a impresionat atat de mult acest violonist celebru si dirijor, ale carui piese interpretate si dirijate le-am poastat-unele-, incat am cautat si gasit aceste repere ale activitatii sale si vreau sa le impartasesc cu cititorii mei, deoarece sunt sigura ca v-au impresionat momentele create de el in timpul spectacolelor.

Canta la vioara, danseaza, rade, face glume. Are un ochi extrem de vigilent si, cand priveste in sala, nu iarta nimic din ceea ce vede si crede ca ar putea transforma orice in pretext pentru a-i face pe oameni sa mai rada putin. Are o multime de femei frumoase si talentate in preajma. El insusi este o prezenta fermecatoare. La cei peste 50 de ani, aparitiile sale pline de eleganta impresioneaza prin tinuta si stil. Este un clasic modern care face inimile sa tresalte. Plin de sensibilitate, are darul de a da din emotiile sale, care devin palpabile, intr-atat de bun inductor si contaminator este. Transforma totul intr-o feerie pe care o impartaseste cu ceilalti. El insusi este un spectacol in sine.
Este Andre Rieu, celebrul dirijor care niciodata nu dirijeaza dupa partitura. Este seful orchestrei Johann Strauss, cunoscuta in toata lumea datorita spectacolelor cu totul originale pe care le desfasoara. Grandioase, sublime, romantice, aducand laolalta zeci de mii de oameni pentru a-i face sa se bucure impreuna - acestea sunt concertele-spectacol ale lui Andre Rieu cu care el si orchestra sa se deplaseaza in intreaga lume, pe cele mai mari stadioane sau cele mai mari sali de concerte existente.

La spectacolele lui te duci stiind ca de acolo iti iei o portie buna de pofta de viata. Te duci ca sa-ti bucuri inima. Printre spectatori stii ca-i vei gasi pe cei asemeni tie. Snobii spun ca Rieu este mai degraba un om-spectacol decat un muzician. Oamenii obisnuiti il considera un magician. Lungul turneu pe care il executa in toate colturile lumii are ca tema Viena. Concertele au loc, de regula, in spatii deschise. O somptuoasa scena este ridicata in fata miilor de scaune asezate pentru spectatori. Muzicienii isi fac intrarea prin spatele publicului. Instrumentiste gratioase, in rochii de printese in culori pastel, de parca ar fi un curcubeu revarsat pe pamant. Pe masura ce-si ocupa locul, fiecare isi ia instrumentul si incepe sa cante, astfel incat concertul se leaga din mers. De multe ori, Rieu insusi este primul pe scena si, cu acordurile viorii sale, isi intampina instrumentistii. Cameramani iscusiti tintesc personaje de toate felurile, prezentandu-le pe ecrane uriase. Vezi ba mame cu prunci proaspat nascuti care sunt alaptati, ba cate-o batrana care tricoteaza. Pentru fiecare figura prezentata pe ecrane, Rieu are cate-un comentariu dragut si amuzant.

Cu gratie si indrazneala, Rieu isi inalta spectacolele dincolo de contingentele acestei lumi, spre adevaratele bucurii ale spiritului. El si orchestra sa sunt nu mesagerii bucuriei de-a trai, ci bucuria insasi a vietii. Sau a vietii asa cum ne-o dorim fiecare.

Ioana SCORUS
Sursa:http://www.qmagazine.ro/modules/articles/articles_display.php?a=662

In linkul de mai jos, veti gasi cele mai frumoase interpretari ale acestui dirijor.

http://disa-amestecate.blogspot.com/search/label/Andre%20Rieu

2 comentarii:

Anonim spunea...

Despre Andre Rieu nu se poate spune decat"Andre Rieu".

disa spunea...

Intr-adevar, sublim!